Kwartet voor houtblazers

Home | Kwartet voor houtblazers

Kwartet voor houtblazers (1962/2006)   niet uitgegeven

Tijdens mijn compositiestudie bij Jan van Dijk schreef ik theatermuziek bij het poppenspel De appels en de vrouwen van Cia van Boort. Deze muziek bestond uit liederen en entr’actes voor vier houtblazers, slagwerk en piano. Geïnspireerd door het plezier waarmee ik met vijf medestudenten in het theater van de poppenspeelster werkte aan het maken van opnames, kwam ik al snel tot het schrijven van een kwartet voor fluit, hobo, klarinet en fagot, waarvan de finale teruggrijpt naar de theatermuziek voor het poppenspel.

Het kwartet is opgebouwd uit korte delen die zonder onderbreking in elkaar overgaan. Het grillige openingsdeel vol contrapuntische verstrengelingen wordt gevolgd door een lamento, waarna de thematiek van het openingsdeel in andere gedaanten terugkeert bij wijze van scherzo. Dan volgt een korte reprise van het begin en wordt het geheel afgesloten met een Frans rondeau.

De eerste uitvoering van dit kwartet vond in 2007 plaats tijdens een concert ten huize van Bruno de Greeve door Marjon Bremer, fluit, Marjanne Franke, hobo, Wim van Zanten, klarinet en Ellen van Zanten, fagot.